2014 Yılında Güney Afrika’da 1.215 Gergedan Öldürüldü

Yasadışı gergedan avcılığına karşı yürütülen mücadelenin sürekli artmasına rağmen 2014 yılında Güney Afrika’da 1.215 gergedan öldürüldü. Bu rekor sayı, Botsvana’da Mart ayında gerçekleşecek küresel Yasa Dışı Yaban Hayatı Ticareti Konferansı’ndan önce acilen eyleme geçilmesi gerektiğini gösteriyor.

gergedan
Güney Afrika Hükümeti tarafından bugün açıklanan rakamlar 2014’te her ay ortalama 100 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğünü gösteriyor. 2013’te 1.004 gergedan boynuz avcıları tarafından öldürülmüştü. Bu sayı 2014’te yüzde 21 oranında arttı.

WWF’nin Yaban Hayatı Suç Girişimi Yöneticisi Elisabeth McLellan, “Öldürmenin bu ölçekte artması, yasa dışı gergedan avcılığının giderek organize suç örgütleri tarafından yürütüldüğünü gösteriyor. Ülkenin cesur orman bekçileri sahada gergedanları korumak için yapabildikleri her şeyi yapıyor ancak sadece ortak küresel bir çaba bu yasa dışı ticareti durdurabilir. Bu doğrultuda, Güney Afrika yaban hayatı ticaretini durdurma çabalarını artırmalı, Vietnam ise gergedan boynuzları dâhil yaban hayatı ürünlerinin yasa dışı kullanımını durdurmak için acil önlemler almalı” açıklamasını yaptı.

Ülkenin gergedan popülâsyonunun çoğuna sahip Kruger Milli Parkı, yasadışı avcılığın merkez üssü. Parkta sene boyunca boynuzları için öldürülen gergedan sayısı 827’yi (toplam öldürülen gergedan sayısının üçte ikisi) buldu. Şu anda, Güney Afrika’da yaklaşık 20 bin gergedan var. Tüm dünyadaki gergedan popülâsyonunun yüzde 80’inden fazlası bu ülkede yaşıyor.

Güney Afrikalı yetkililer 2014 yılında gergedanla ilgili 386 tutuklama kararı çıktığını bildiriyor.  Bu kararlar çoğunlukla orman bekçilerinin özverili çalışmaları ve bağlılıkları sayesinde alındı ve kanuni yaptırımlarının tek başına yetersiz kaldığını bir kez daha gösterdi.