IRESC Olympos’un Zirvesinde Tüm Dünyayı Birleştirdi

Antik Çağ’ın ilk tarihçilerinde Herodot (MÖ 490 – 420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, ‘Olympos’ olarak geçerdi ve Olympos’ta Lydia Kralı Kroisos’un oğlu Atys’in yaşadığı trajediyi anlatır.

Herodot’tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon da (MÖ 64 – MS 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos’u olarak geçer.

Zamanla bu dağın ismi, Bursa Türklerin eline geçince üstünde bulunan manastırlara ithafen ‘Keşiş Dağı’ olarak değişmiş en sonunda da Olympos Mysios veya ‘Keşiş Dağı’ olmuş, 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti’nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile ‘Uludağ’ adını almıştır.

Bütün Marmara’yı kuşbakışı gören bu yüce dağda geçtiğimiz Cumartesi – Pazar (1 – 2 Ekim 2011)  günü IRESC TÜRKİYE / Uluslararası Afet Haberleşme Destek Koalisyonu Türkiye ekibi RAMAD / Radyo Amatörleri Derneği – Bursa evsahipliğinde iki günlük bir çalışma neticesinde tüm dünya ile farklı telsiz altyapıları ile bağlantılar kurmuş ve bu bağlantılar sayesinde hem afet haberleşmesini hemde haberleşmenin merkezi olan Uludağ’ı tanıtma imkânı bulmuştur.

IRESC (Uluslararasi Afet Haberlesmesi Destek Koalisyonu) Birleşmiş Milletler tarafından toplam 41 ülkenin uluslararasi platformda afet haberlesmesi üzerine konsantre olmuş, hükümetler tarafından desteklenen bir destek koalisyondur.

IRESC ana prensipleri doğrultusunda Türkiye genelinde afet öncesi, afet anı ve afet sonrasındaki ulusal ve uluslararası platformdaki haberleşme, afet haberleşmesi ve mevcut iletişim sistemlerine destek platformu yaratmak için tatbiki çalışmalar yapan, teknolojik araştırmalar yapan ve sahada uygulayan, aynı zamanda afet haberleşmesinde sahadaki kamu kurum ve kuruluşlarının haberleşme ağının doğru çalışmasına yönelik eğitimler veren ve afet süresince ve sonrasında destek veren bir oluşumdur.

IRESC Türkiye klasikleşmiş tatbiki çalışmaların dışına çıkarak, farklı coğrafyalarda, farklı atmosferik şartlarda, farklı band ve modlarda çalımsalar yaparak afet haberleşmesine yönelik altyapı çalışmalarını gerçekleştirme ve veri tabanı oluşturma vizyonunu da hareket etmektedir. Bu vizyon icinde Türkiye’de bulunan olası afette harekete geçen tüm arama kurtarma ekipleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile çalışmak ana hedeflerdendir.

Bu dogrultuda IRESC Turkiye, Türkiye genelinde olası ulusal afetlerde haberleşmeye yönelik organizasyon şemasını oluşturmuş, pilot bölgelerde çalışmalarını tatbiki olarak başlatmıştır. Bu doğrultuda İstanbul genel merkez olmak üzere; Bursa, Bolu, Marmaris, Dalaman, Bodrum, Konya, Ereğli ve Mersin’de yetkili temsilcilikler çalışmalara devam etmektedir.

Böylelikle Türkiye genelinde radyo amatörlerini ve destek unsurlarını değerlendirerek en hızlı afet haberleşme ağını aktif etmeye yönelik çalışmalar hedeflenmiş ve gerçekleştirilmiştir.

Bu noktada 1 – 2 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul, Bursa ve İzmir ekiplerinden 11 kişinin katılımı ile KN40NC lokasyonunda (Lokator) Uludağ 2.100 rakımlı tepede çalışma gerçekleştirilmiştir.

Çalışma süresince IRESC Uluslararası Afet Haberleşme Destek Koalisyonu Türkiye;  Istanbul HQ, IRESC Bursa, IRESC Izmir, Uludağ’da görev yaparken IRESC Bolu, IRESC Ereğli, IRESC Mersin ve IRESC Istanbul/ Mobil üyeleri Antalya Saklıkent TUG TUBİTAK Gözlem Evi mevkiinden çalışmaya iştirak etmişlerdir.

Bu tatbiki çalışmalar sırasında mevsimine göre aslında zorlu hava koşullarında çalışılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Farklı anten ve kullanım esaslarına göre kurulan istasyonlarda dünya üzerinde30’dan fazla ülke ve 400’den fazla telsizci ile irtibata geçilmiş, yapılan tatbikat, Bursa ve Uludağ hakkında dünya üzerinde bulunan amatör telsizci ve kurumlara bilgi akışı sağlanmıştır.

Yunan Athene QRP grubu ile yapılan çalışmalarda ortak afet haberleşmesine yönelik karşılıklı alt yapı değerlendirilmesi yapılmış ve rekor sayılacak mesafeler ile düşük watt’lar ile görüşmeler yapılmış ve kayıtlara geçirilmiş ve olası afetlerde iki komşu ülkenin haberleşme standartları ve detaylarıüzerine çalışmaimkanı yaratılmıştır.

1933’ten beri kış turizmine hizmet veren Uludağ son yıllarda yapılan yanlış turizm yatırımları neticesinde bir otel yığını haline gelip, gerçek kış sporu sevdalıları ve doğa tutkunlarının gözünde değer yitirse de, IRESC Türkiye ekibi tarafından yapılan bu çalışma ile tüm dünya’ya Uludağ’ın tanıtımı açısından da katkı sağlanmıştır.

Afet haberleşmesi ve yönetimi gibi çok önemli bir konuda gönüllülük esasına göre hizmet veren IRESC Türkiye ekibi organizasyonundaki yakın geçmişe rağmen Şili depreminde, Irene felaketinde, Japonya depreminde saha çalılşması yapmış, Pakistan’da yaşanan sel felaketi süresince tüm afet alt yapı haberleşmesini kurmuş ve Pakistan Hükümeti tarafınca (PTA Pakistan Telecomunity Authority) tarafından sahada yetkili kılınmış ve başarı ile görev yapmıştır.

Bundan iki ay öncesinde de Torosların zirvesi olan Aydos’ta 2.800 metrede kamp kurarak aynı tatbiki çalışmayı gerçekleştirmiş ve 3.480 metredeki zirveye IRESC Ereğli ve Mersin (ERAD – MERAD) tarafından aktif edilmiş ve Türkiye’nin en geniş kaplama alanına sahip ulusal ve uluslararası röle istasyonu bakımını gerçekleştirmiş ve dönem içindeki bölge telsiz ağının kapsamını üst seviyeye ulaştırmıştır.

Bir diğer yandan da sosyal sorumluluk projesi dâhilinde İstanbul’da geleneksel olarak yapılan Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın afet koordinasyonu üstlenilmiş olup yaklaşık BİN sporcunun zorlu koşullarda yarışmalarını ve güvenliğini başarı ile sağlanmıştır.

IRESC Türkiye bu coğrafyanın tarihinin ve güzel insanın var olduğu her noktada karadan, denizden havaya duyuşmak ve yardım edebilmek esasına göre çalışmalarına devam edecektir.

Yapılacak olan çalışmalar gönüllülük esasında teknik kadrolaşmaya açık olduğu gibi doğa şartlarında çalışmayı takip etmek isteyen tüm meraklılara açıktır.

www.irescturkiye.org ve Facebook sayfasından takip edilebilinir…

Yazı ve fotoğraflar: Hakan Çokgezen