Şırnaklılardan Enerji Bakanı’na Mesaj Var: “Kömür Temiz Değildir”

sirnak komur eylemi

Global Yatırım Holding’e bağlı Galata Enerji Şirketi’nin Şırnak’ın Avgamasya Köyü’nde kurmak istediği kömürlü termik santral projesi, dün binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle Şırnak’ta protesto edildi.

Meydanlara sığmayan kalabalık

Üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşları ve Greenpeace Akdeniz’in de desteklediği eylem için Ömer Kabak Meydanı’nda toplanan vatandaşlar meydana sığamayınca Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. ‘Termik santral istemiyoruz’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Avgamasya yeşildir, yeşil kalacak’ sloganları eşliğinde yürüyen binlerce kişi, Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı.

Şırnak Çevre Platformu adına konuşan Barış Cihan, Şırnak’ta kurulmak istenen termik santrale karşı demokratik eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, şunları söyledi: “Şırnak halkı ve doğa dostları olarak tekrar çağrıda bulunuyoruz ki bu kirli işten, bu doğa katliamından ellerinizi çekin. Cudi Dağı’ndaki güzelim doğayı tahrip ederek, kirleterek, yakınında yaşayan insanları zehirleyerek para kazanmaktan vazgeçin. İnsan sağlığı parayla değer biçilemeyecek bir hazinedir. Bu değerli hazineye hiç kimsenin el sürmeye hakkı yoktur. Yıllar boyunca buralara yatırım yapılmadı, yapılacak yatırımların bizleri zehirleyecek yatırımlar olmasını, doğamızı baştan sona tahrip edecek yatırımlar olmasını istemiyoruz. Herkes bilsin ki biz çevremizin ve doğamızın katledilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”

Silopi Termik Santrali Durumun Ciddiyetini Anlatıyor

Cumhuriyet Meydanı’nda bir konuşma yapan Greenpeace Akdeniz Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, şunları söyledi: “Enerji Bakanı Taner Yıldız her yerde diyor ki kömür temizdir, şimdi ben de size soruyorum. Yanı başınızda Silopi Termik Santrali var, kömür temiz midir? Kömür sağlık mıdır?” diye sorarak temiz kömür argümanının yıllar önce Amerika Birleşik Devletleri’nde denendiğini ama yerel mücadeleler sayesinde 100’den fazla kömürlü termik santral projesinin iptal edildiğinden bahsetti.