Nesli Tehlike Altındaki Yaban Kedisi Kartepe’de Görüntülendi

Türkiye’de nesli tehlike altında olan Yaban Kedisi, Samanlı Dağları’nın Kartepe Bölgesi’nde Kocaeli Kartepe İzcilik Gençlik ve Doğa Sporları Kulübü’nün (KİDOSK) fotokapan yöntemiyle yaptığı çalışmalarda görüntülendi.

Yaban Hayat Fotoğrafçısı Ömer Bahadır Özyılmaz, KİDOSK Proje ekibi ve Proje Danışmanı Yaban Hayat Uzmanı Halim Diker tarafından sürdürülen çalışmalarda, Kartepe İlçesi’ndeki ormanlara yerleştirilen  fotokapanlarla  bölgedeki yaban hayvanı türlerinin belirlenmesi için arazi çalışmaları yapıldı. Yaban Hayatı Araştırma Derneği’nin de destek verdiği çalışmalar sonucunda nesli tükenmekte olan yaban kedisi fotokapan yöntemiyle görüntülendi.

Yaban Hayat Fotoğrafçısı Özyılmaz, kısa süre önce görüntülenen ve nesli tükenmekte olan Yaban Kedisi’nin doğal denge açısından önemine dikkat çekti ve “Yaban Kedisi insana zarar vermez. Bölgedeki vatandaşlarımızdan bu türün görüldüğünde zarar verilmemesi konusunda bir kez daha uyarmak isteriz. Yaban Kedileri doğal yaşam alanlarının azalması ve bu alanlara insan etkilerinin artması sebebiyle sayıları gün geçtikçe azalıyor. Özellikle geceleri avlanan yaban kedileri kara yollarından geçişleri esnasında araç çarpması sonucu ölüyorlar” dedi

Kocaeli’nin Yaban Hayatı Gözlem Altında

Bölgede ilk kez kayıt altına alınan Yaban Kedisi’nin yanı sıra Bozayı, Kızıl Geyik, Kızıl Tilki, Çakal, Porsuk, Kaya Sansarı, Yaban Tavşanı  gibi türler de fotoğraflanarak kayıt altına alındı.

Özyılmaz, Kocaeli’nin sanayinin başkenti olarak ön plana çıkmasına rağmen biyoçeşitlilik açışından birçok yabani canlı türünü barındıran habitatlara sahip bir şehir olduğunu kaydetti. Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün Pazarçayır Köyü bölgesinde doğaya saldığı Kızıl geyiklerin sağlıklı bir şekilde popülâsyonlar oluşturduğunu, anlatan Özyılmaz, “Şehrin bir kaç kilometre ilerisinden başlayarak ormanlık, dağlık arazilere, bakir vadilere, orman içi çayırlıklara, sulak alanlara sahip olan Kocaeli, bu alanlarda barındırdığı nadir memeli türleriyle de önem arz ediyor. Çalışmalarımız heyecanla devam ediyor. Su samuru, ağaç sansarı, Kurt,  vaşak gibi nadir sayılabilecek memeli türlerini ve kemirgenleri de fotokapanlar ile fotoğraflayarak yaban hayatının tanıtılması ve korunmasına katkı sağlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.