Burhaniye Ekolojik Pazarda Üçüncü Sezon Başlıyor!

ekolojikpazar sirtcantam

Yerelde üretim ve tüketimin önemine inanan Buğday Derneği’nin destek ve danışmanlığında açılan ilk metropol dışı ilçe ekolojik pazarı Burhaniye, üçüncü sezonu 18 Ağustos’ta açıyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği destek ve danışmanlığında; ilçe Belediyesi ve Kaymakamlığı, ilçe tarım müdürlüğü, ziraat odası destekleri ve Burhaniye Kent Konseyi Turizm ve Çevre Çalışma Grubu’nun çabalarıyla 2012 yılında açılan Burhaniye % 100 Ekolojik Pazar, yayla ürünlerinin bitişi olan güz dönemi sonuna kadar hizmet vermeye devam etti.

2011 yılında Kırtık Köyü’nden 37 çiftçi ile ekolojik sertifikalı üretime başlanmış ve 17 Eylül 2012’de pazarın açılmasıyla, bu ürünler pazartesi günleri, Burhaniye semt pazarında kendilerine ayrılan özel bölümde tüketicilerle buluşmuştu.

Kırtık Köyü Yaylalarında bir grup çiftçi ile başlatılan sertifikalı üretim süreci, Ecocert ve Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği arasında yapılan anlaşma ve Burhaniye Belediyesinin finansmanı ile 2014 yılında da devam ediyor.

Yörede organik sertifikalı yetiştirilen ürünlerin miktarını ve çeşitliliğini arttırmak, dolayısıyla ekolojik pazarın sürdürülebilirliğini sağlamak için, Kırtık Yaylalarıyla aynı coğrafyada yer alan Korucaoluk, Karadere, Avunduk, Sübeylidere, Kuyumcu, Hacıbozlar yaylalarında da organik sertifikalı üretim yapılması konusunda ön görüşmeler, Burhaniye Kent Konseyi tarafından başlatıldı.

Sertifikalı yayla ürünlerinin geçici olarak tüketicilerle buluşması için 18 Ağustos Pazartesi günü, Burhaniye Kemer Pazarında ayrı bir bölümde, Burhaniye %100 Ekolojik Pazarı tekrar hizmet vermeye başlıyor.

Katılımcı çiftçilerin üretim takvimlerine göre yılın iki ayı, pazartesi günleri açık olacak pazarda; ekolojik sertifikalı yöre ürünleri (pembe domates, barbun fasulye, börülce, elma, ceviz, çilek, hububatlar, çam fıstığı, vb.) satışa sunulacak.