Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nden GDO açıklaması

ekolojik tarim organizasyonu dernegi sirtcantam

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hakkında bir açıklama yayınladı.

29 Mayıs 2014 tarihli ve 29014 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hakkında Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin Standartlar Komitesince Hazırlanan Görüşü:

İlgide belirtilen yönetmelik 2. Maddesi’nde; analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde durumun GDO bulaşanı olarak değerlendirileceği ve GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünlerin onay amacına uygun olarak kullanılabileceği belirtilmektedir.

Biyogüvenlik Kanunu’nun ‘Yasaklar’ başlıklı 5. Maddesi’nin (d) fıkrasında ‘GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımının’ yasak olduğu açıkça belirtilmektedir. Buna karşın yönetmelikte hiçbir ayrım yapılmadan ‘GDO bulaşanı’ kavramı getirilerek, gıdalarda yüzde 0,9 ve altında onaylanmış GDO bulunmasına verilen izin Biyogüvenlik Kurulu’nun bugüne kadar sadece hayvan yemi amaçlı izin verdiği GDO’lu 14 mısır ve 3 soya çeşidinin artık bebek maması da dâhil olmak üzere gıdaların içinde yer almasının önünü açmıştır.

Oysa Biyogüvenlik Kurulu’nun gıda amaçlı izin verdiği hiçbir GDO yoktur. Kanunun izin vermediği bir konuya, yönetmelikle  izin verilmiştir. Yönetmelikle getirilen bu değişikliklerin sofralarımıza GDO’lu gıdaların geleceğinin net bir ifadesi olarak görmekteyiz.

Bu yönetmelik değişikliğini de önemli kılan, ‘GDO’ya getirilen orandan ziyade’ algının kırılmasıdır. Dolayısıyla yapılan bu yönetmelik değişikliği, Türkiye’yi yakın bir gelecekte GDO’yu tamamen serbest bırakma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak ve sofralarımıza GDO’lu gıdaların gelmesine neden olacaktır.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği olarak; GDO’lu ürünlerin hayvan yemi de dâhil olmak üzere gıda amaçlı olarak kullanımına; GDO’lu ürün üretiminin doğa felaketlerine öncülük edeceği ve gelecekte insanlığı açlığa mahkûm edeceği öngörüsünde olduğumuzdan kesinlikle izin verilmemesi yönünde yasal düzenleme yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz.